No, no és una reforma laboral ja que no té cap intenció de reformar res, és un Reial Decret Llei regressiu i destructor d’allò que durant anys es va anar construint i on, encara, quedava molt camí per recórrer per un equilibri real de forces entre empresaris i treballadors. Aquesta reforma laboral té i tindrà efectes negatius en la salut de treballadores i treballadors, així com en la salut en el treball.
Pel que fa al risc psicosocial resulta evident que aquest Reial Decret Llei exposa a les persones a moltes situacions desfavorables, que patiran estrès laboral com a problema de salut i, a llarg termini, esdevindrà causa de múltiples malalties.
Deixant de banda el capítol II del RDLl 3/2012 de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, on el contracte de treball “indefinit” de suport als emprenedors i amb un període de prova d’un any, abocarà a milers de persones a una situació d’inseguretat permanent.
M’agradaria fer esment al capítol III de mesures per afavorir la flexibilitat interna de les empreses. Estic convençut que moltes i molts teniu coneixement de les diferents estratègies que caps, superiors jeràrquics i empresaris fan per assetjar laboralment a les persones. Des de canvis de torn, passant per la mobilitat geogràfica o el desenvolupament de tasques inferiors a la categoria professional són alguns dels exemples en aquests tipus de pràctiques, que fins ara podien ser castigats. Aquest tercer capítol de la reforma laboral permet l’eliminació de les categories professionals per l’establiment de grups professionals que podran incloure diferents tasques, funcions, etc. cercant la polivalència funcional. Per bé que aquesta mobilitat funcional ve acotada per les titulacions acadèmiques o professionals i pel respecte a la dignitat del treballador, a ningú se li escapa que en certes situacions i grups professionals el conflicte de rol serà un altre factor de risc al que estaran exposats moltes persones.
La mobilitat geogràfica, el temps i la distribució irregular de la jornada de treball, són altres aspectes d’aquest tercer capítol que situen a les treballadores i treballadors en situacions psicosocial desfavorable. En definitiva, per aquests i altres motius la VAGA GENERAL i les mobilitzacions prèvies i posteriors són totalment legítimes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada